Pomogli

Nasza Fundacja jako laureat konkursu DOZ Fundacji  dbam o zdrowie "Razem możemy więcej" 2021 edycja IX zrealizowała projekt pt.: "Dofinansowania do zakupu leków i wyrobów medycznych dla podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych".

Realizacja projektu obejmuje okres 01.03.2021r.-30.09.2021r. Pomoc została udzielona podopiecznym, którzy ponoszą duże wydatki na leki i wyroby medyczne ze względu na choroby przewlekłe, posiadane orzeczenie o niepełnosprawności lub cierpiący na schorzenia ze względu na wiek senioralny. Wsparcie przekazano 19 osobom. Łączna wysokość wsparcia w projekcie wyniosła 60.000zł, z czego dofinansowanie z DOZ Fundacji 20.000zł, a wkład własny: 40.000zł, w tym dofinansowanie z Fundacji ARP 20.000zł.

Projekt realizowany w ramach IX edycji Konkursu RAZEM MOŻEMY WIĘCEJ, organizowanego przez DOZ Fundację dbam o zdrowie.

Więcej na temat konkursu: dozfundacja.pl/projekty/granty

Baner DOZ 2021

Projekt dofinansowany ze środków Fundacji ARP

Fundacja ARP rgb

"Pomoc społeczna w okresie zimowo-świątecznym dla najbardziej potrzebujących podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych"

W grudniu 2020 roku zrealizowaliśmy projekt, w ramach którego 100 rodzin górniczych otrzymało pomoc świąteczną. Łączna wartość przekazanej pomocy w projekcie wyniosła 100 tys. zł. Pomoc została udzielona podopiecznym Fundacji będącym w najtrudniejszych sytuacjach życiowych ze względu na: niskie dochody, ciężkie choroby, niepełnosprawność, samotną starość.

Naszymi celami były w tym projekcie:
- zmniejszenie wykluczenia społecznego rodzin dotkniętych tragediami górniczymi,
- poprawa bytu rodzin dotkniętych tragediami górniczymi,
- pomoc osobom z niepełnosprawnościami, chorym
- pomoc osobom starszym

Dzięki otrzymanym środkom rodziny mogły zrobić niezbędne zakupy na święta, a osoby samotne i chore zyskały także świadomość, że nie są pozostawione same sobie.

Zakup bonów został dofinansowany przez:

Fundacja ARP rgb    arp   fundacja jsw logo       fund enea

Dziękujemy Drodzy Darczyńcy.

Wasze wsparcie pomogło nam zapewnić rodzinom dotkniętym tragediami górniczymi - naszym podopiecznym radosne Święta.

W dniu 10 lutego 2020 roku po raz kolejny Fundacja Rodzin Górniczych na zaproszenie Górniczej Izby Przemysłowo-Handlowej prowadziła zbiórkę datków na rzecz organizacji wypoczynku dzieci i młodzieży – podopiecznych Fundacji w 2020 roku. Podczas Koncertu Noworocznego zebrano do skarbonki 4102 zł, natomiast na konto Fundacji wpłynęła kwota 700 zł, czyli łącznie uczestnicy wydarzenia przekazali kwotę 4802 zł.

Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, bo tylko dzięki Wam możemy prowadzić naszą pomocową działalność.

FotorelacjazbiorkaGIPH2020

Działalność na rzecz kobiet województwa śląskiego –

Integracyjne warsztaty psychologiczne dla wdów górniczych, matek -podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych

Warsztaty zrealizowane zostały w Hotelu Ziemowit w Ustroniu (Ustroń 43-450 ul. Szpitalna 88). Wzięło w nich udział 47 kobiet – podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych – matek sierot po górnikach, wdów po górnikach, którzy zginęli w wypadkach przy pracy, czyli zostały poszkodowane w tragediach górniczych. Zadanie realizowane zostało w celu:

- integracji społecznej kobiet po przeżytej tragedii,

- zapobieganiu wykluczeniu społecznemu kobiet po przeżytej tragedii,

- umożliwieniu kobietom nawiązania wzajemnych relacji w grupie,

- wskazaniu sposobów radzenia sobie z traumą i życia po tragedii.

Narzędziami realizacji zamierzonych celów były: organizacja wspólnie spędzonego czasu w grupie oraz warsztaty psychologiczne.

Opieka psychologiczna:logo SERiO

Logo z tekstem

ARP logo z tekstem

DZIĘKUJEMY