Jak pomagać potrzebującym rodzinom?

Osoby, które trafiły na stronę Fundacji Rodziny Górniczych, z pewnością zastanawiają się, w jaki sposób mogą nieść pomoc potrzebującym rodzinom. Wyjaśniamy. Nie prowadzimy działalności gospodarczej, a wszystkie nasze działania finansowane są ze składek, a także darowizn, które przekazywane są przez firmy i osoby prywatne. Inną formą pomocy w naszej codziennej misji, jest przekazanie naszej fundacji górników odpisu 1% podatku.

W codziennej działalności pomagamy wdowom, sierotom i  inwalidom górniczym, a także rodzinom górniczym, które potrzebują wsparcia materialnego.

Spółka Restrukturyzacji Kopalń w dniu 3 grudnia w siedzibie Opery Śląskiej w Bytomiu zorganizowała uroczystą akademię barbórkową. Zgromadziło się na niej około 400 osób - kierownictwo spółki i zaproszeni przez nie goście oraz przedstawiciele załogi.

Zaproszeni goście zamiast zwyczajowych kwiatów proszeni byli o przekazanie datków na Fundację Rodzin Górniczych.
Dziękujemy Zarządowi, pracownikom SRK i wszystkim darczyńcom za wsparcie dla naszych podopiecznych - rodzin poszkodowanych w tragediach górniczych.