Fundacja Rodzin Górniczych od 2004 roku jest organizacją pożytku publicznego i prowadzi akcję odpisów 1% podatku na rzecz działalności statutowej - pomocy podopiecznym Fundacji.

Jesteśmy w najtrudniejszych chwilach
Dołączcie do nas - Przekażcie 1%

Udostępniamy bezpłatny, sprawdzony, profesjonalny program do rozliczeń:

Program PIT udostępniamy we współpracy z IWOP w ramach projektu PITax.pl dla OPP.

EMERYCI / RENCIŚCI, których rozlicza ZUS - wystarczy wypełnić jednostronicowy formularz PIT-OP- dostępny jest on w programie zamieszczonym powyżej lub o pobrania poniżej

formularz PIT-OP do druku

Odpis 1% podatku na rzecz Fundacji Rodzin Górniczych

Do wszystkich osób, wypełniających roczne zeznanie podatkowe, kierujemy prośbę o przekazanie 1% podatku na naszą Fundację. Od 2004 roku, jako jedna z organizacji pożytku publicznego, prowadzimy akcję przeznaczania odpisu 1% podatku na rzecz pomocy podopiecznym Fundacji.

Co ważne, odpis 1% podatku może przekazać każda osoba fizyczna lub prawna w momencie wypełniania rocznego rozliczenia do Urzędu Skarbowego.

PIT mogą rozliczać:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych),
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku,
  • EMERYCI / RENCIŚCI, których rozlicza ZUS - wystarczy wypełnić jednostronicowy formularz PIT-OP.

1% podatku – jak przekazać?

Osoby, które trafiły na naszą stronę, mogą zadawać sobie pytanie o to, jak przekazać 1% podatku. Termin złożenia PIT w odpowiednim Urzędzie Skarbowym mija 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym. Wyjątkiem są osoby z PIT-28, rozliczające się w terminie do 31 stycznia roku następującego po tym podatkowym. Kierujemy do Państwa prośbę o przekazanie 1% podatku przy wypełnianiu deklaracji i jednocześnie dajemy dowolność. Możecie przekazać go na cele Fundacji Rodzin Górniczych albo konkretnego podopiecznego. Udostępniamy prezentację podopiecznych, którzy wymagają wsparcia w leczeniu, rehabilitacji czy też sfinansowaniu zabiegów medycznych nie objętych finansowaniem NFZ.

Wpływy w 2018r. z odpisów 1% podatku za rok 2018 wyniosły 193.820,70 zł.

Wpływy w 2018r. z odpisów 1% podatku za rok 2017 wyniosły 157.063,71 zł.

Wpływy w 2017r. z odpisów 1% podatku za rok 2016 wyniosły 172.361,27 zł.

Wpływy w 2016r. z odpisów 1% podatku za rok 2015 wyniosły 191.352,40 zł.

Wpływy w 2015r. z odpisów 1% podatku za rok 2014 wyniosły 143.861,30 zł.

Wpływy w 2014r. z odpisów 1% podatku za rok 2013 wyniosły 186.756,05 zł.

Wpływy w 2013r. z odpisów 1% podatku za rok 2012 wyniosły 191.593,77 zł.

Jesteśmy wdzięczni za każdą pomoc na rzecz naszych podopiecznych.

film 1