Barbórkowo-świąteczne spotkanie rodzin

W dniu 10 grudnia 2022 roku odbyło się spotkanie barbórkowo-świąteczne dla naszych podopiecznych. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda.

„Po latach przerwy spowodowanej pandemią Covid-19, w tym roku, w roku Jubileuszu 25-lecia Fundacji postanowiliśmy umożliwić naszym rodzinom wspólne spędzenie czasu. Integracja jest bardzo ważna w pokonywaniu traumy po tragicznym wydarzeniach, po utracie bliskiej osoby – męża, ojca. Chcieliśmy żeby kobiety, które w tym roku straciły mężów mogły poznać się i porozmawiać z wdowami z wcześniejszych wypadków. Spotkanie było wyjątkowe, pełne słów otuchy, serdecznych życzeń, niezapomniany czas” – opisuje wydarzenie Prezes Fundacji Ryszard Wyględacz.

W wydarzeniu wziął udział Podsekretarz stanu, Pełnomocnik Rządu do spraw transformacji spółek energetycznych i górnictwa węglowego Pan Piotr Pyzik, który życzył rodzinom pomyślności i wytrwałości w przezwyciężaniu przeciwności losu. Piękne słowa wsparcia wygłosił też założyciel Fundacji, Honorowy Przewodniczący Rady Fundacji Rodzin Górniczych, Pan Jerzy Markowski. Byli obecni też jako przedstawiciele Fundatorów i Rady Fundacji: Wiceprezes Zarządu Polskiej Grupy Górniczej Pan Jerzy Janczewski, Przedstawiciel Tauron Wydobycie S.A. Pan Mirosław Tryba, Pan Henryk Paszcza, Dyrektor ZG Janina Marcin Nastawny, Przedstawiciel Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. Pan Łukasz Pieda.

Spotkanie przebiegło w bardzo miłej, rodzinnej atmosferze przy dźwiękach melodii górniczych i kolęd granych przez Orkiestrę Dętą Katowice. Wystąpił podopieczny Fundacji Piotr Holona, rozbawiając zebranych gawędą górniczą. Życzeń przedstawianych w formie wierszy było zresztą też trochę, bo wśród podopiecznych Fundacji jest wiele talentów. Wdowy przekazały Zarządowi i pracownikom Fundacji podziękowania za otrzymywane wsparcie ze strony Fundacji w formie glinianego anioła, który ma sprzyjać pomyślności w dalszej działalności Fundacji Rodzin Górniczych w kolejnych latach. Wydarzenia nie ominął też święty Mikołaj i za pośrednictwem pracowników Fundacji rozdał dzieciom paczki świąteczne.

Organizację wydarzenia wsparli: Polska Grupa Górnicza i Miasto Katowice. Dziękujemy

Fundacja Rodzin Górniczych w tym roku obchodzi Jubileusz działalności pomocowej na rzecz rodzin górniczych. Nie byłoby to jednak możliwe bez wsparcia ze strony władz państwowych, samorządowych, spółek węglowych, kopalń i górników. Zachęcamy do pomagania Fundacji Rodzin Górniczych.

Zbiórka Jubileuszowa 25zł na 25-lecie dostępna jest na https://www.siepomaga.pl/25-lecie-fundacji.