Działalność na rzecz kobiet województwa śląskiego –

Integracyjne warsztaty psychologiczne dla wdów górniczych, matek -podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych

Warsztaty zrealizowane zostały w Hotelu Ziemowit w Ustroniu (Ustroń 43-450 ul. Szpitalna 88). Wzięło w nich udział 47 kobiet – podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych – matek sierot po górnikach, wdów po górnikach, którzy zginęli w wypadkach przy pracy, czyli zostały poszkodowane w tragediach górniczych. Zadanie realizowane zostało w celu:

- integracji społecznej kobiet po przeżytej tragedii,

- zapobieganiu wykluczeniu społecznemu kobiet po przeżytej tragedii,

- umożliwieniu kobietom nawiązania wzajemnych relacji w grupie,

- wskazaniu sposobów radzenia sobie z traumą i życia po tragedii.

Narzędziami realizacji zamierzonych celów były: organizacja wspólnie spędzonego czasu w grupie oraz warsztaty psychologiczne.

Opieka psychologiczna:logo SERiO

Logo z tekstem