Działalność na rzecz kobiet województwa śląskiego –

Integracyjne warsztaty psychologiczne dla wdów górniczych, matek -podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych

Warsztaty zrealizowane zostały w Hotelu Ziemowit w Ustroniu (Ustroń 43-450 ul. Szpitalna 88). Wzięło w nich udział 47 kobiet – podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych – matek sierot po górnikach, wdów po górnikach, którzy zginęli w wypadkach przy pracy, czyli zostały poszkodowane w tragediach górniczych. Zadanie realizowane zostało w celu:

- integracji społecznej kobiet po przeżytej tragedii,

- zapobieganiu wykluczeniu społecznemu kobiet po przeżytej tragedii,

- umożliwieniu kobietom nawiązania wzajemnych relacji w grupie,

- wskazaniu sposobów radzenia sobie z traumą i życia po tragedii.

Narzędziami realizacji zamierzonych celów były: organizacja wspólnie spędzonego czasu w grupie oraz warsztaty psychologiczne.

Opieka psychologiczna:logo SERiO

Logo z tekstem

ARP logo z tekstem

DZIĘKUJEMY

W dniu 10 lutego 2020 roku po raz kolejny Fundacja Rodzin Górniczych na zaproszenie Górniczej Izby Przemysłowo-Handlowej prowadziła zbiórkę datków na rzecz organizacji wypoczynku dzieci i młodzieży – podopiecznych Fundacji w 2020 roku. Podczas Koncertu Noworocznego zebrano do skarbonki 4102 zł, natomiast na konto Fundacji wpłynęła kwota 700 zł, czyli łącznie uczestnicy wydarzenia przekazali kwotę 4802 zł.

Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, bo tylko dzięki Wam możemy prowadzić naszą pomocową działalność.

FotorelacjazbiorkaGIPH2020

Wydawnictwo Górnicze prowadziło sprzedaż kalendarza na 2020 rok z którego dochód został przekazany na pomoc rodzinom poszkodowanym w tragediach górniczych będących pod opieką Fundacji Rodzin Górniczych. Wydawnictwo z tego tytułu przekazało 2382,11 zł
Dziękujemy Wydawnictwu :)
Dziękujemy wszystkim, którzy zakupili kalendarz :)

kalendarz2020

zbiórkiBarbórkiKWK2019

Dzięki ofiarności Agencji Restrukturyzacji Przemysłu S.A. rodziny poszkodowane w tragediach górniczych będą miały piękne święta.

Fundacja ARP przekazała Fundacji Rodzin Górniczych 45 tys. zł. Otrzymana pomoc została przekazana rodzinom w formie bonów towarowych w dniu 7 grudnia 2019 roku.

ARP2019