Jak pomagać potrzebującym rodzinom?

Osoby, które trafiły na stronę Fundacji Rodziny Górniczych, z pewnością zastanawiają się, w jaki sposób mogą nieść pomoc potrzebującym rodzinom. Wyjaśniamy. Nie prowadzimy działalności gospodarczej, a wszystkie nasze działania finansowane są ze składek, a także darowizn, które przekazywane są przez firmy i osoby prywatne. Inną formą pomocy w naszej codziennej misji, jest przekazanie naszej fundacji górników odpisu 1% podatku.

W codziennej działalności pomagamy wdowom, sierotom i  inwalidom górniczym, a także rodzinom górniczym, które potrzebują wsparcia materialnego.

Stowarzyszenie wdów i sierot górniczych powstało w dniu 02.02.2018 roku. Celem Stowarzyszenia jest uzyskanie świadczenia rekompensacyjnego z tytułu utraty prawa do bezpłatnego węgla dla wdów i sierot po zmarłych górnikach nie będących emerytami/rencistami.

Dane kontaktowe do Stowarzyszenia: Agata Kowalczyk – przedstawiciel Stowarzyszenia.

Siedziba: ul. Konstytucji 3 Maja 41/4/13, 41-943 Piekary Śląskie
Tel. 509-768-636

Aby wpisać się do Stowarzyszenia należy wydrukować listę (lista), po wpisaniu się odesłać na adres Stowarzyszenia.

Aktualne informacje o Stowarzyszeniu dostępne są na: https://www.facebook.com/groups/167562184028618/